Veličina teksta   Povećaj veličinu teksta Smanji veličinu teksta

Vesti :: Svet

Parlament: Krim će održati referendum o pripajanju Rusiji »

06. Mart. 2014 | (08:48 -> 12:43), Izvor : Beogradski mediji, Komentari: 0 komentari

Poslanici regionalnog parlamenta Krima odlučili su danas da se 16. marta održi referendum o tome da li to crnomorsko poluostrvo treba da se priključi Rusiji. "To je naš odgovor na nered i bezvlašće u Kijevu.

Sami ćemo odlučiti o svojoj sudbini", rekao je član lokalnog parlamenta ukrajinske autonomne oblasti Krim Sergej Šuvajnikov.   U parlamentu Krima za referendum je glasalo 78 poslanika, a osam je bilo uzdržano. Prema toj odluci, na referendumu će biti ponuđena i mogućnost da Krim ostane deo Ukrajine, ali s pojačanim lokalnim nadležnostima.  

 O Odluci krimskog parlamenta obevešten je danas i ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je u Moskvi njegov portparol, a prenosi agencija Itar-Tas s.   "Ta informacija (o zahtevu lokalnog parlamenta Krima) upravo je stigla do nas, predsendik je obavešten", rekao je Dmitrij Peskov.   Ukrajinske centralne vlasti u Kijevu još nisu reagovale na odluku krimskog parlamenta.   (Kraj) tbv/dar

 

Blokirane sve ukrajinske baze na Krimu

 

 

Proruske snage blokirale sve ukrajinske vojne baze koje se još nisu predale na Krimu. Brisel saopštio imena 18 osoba za koje su uvedene sankcije. Danas vanredni samit EU i zatvorena sednica Saveta bezbednosti.

8.30 - Ukrajinska zastava ponovo nad zgradom administracije u Donjecku. Proruski demonstranti, navodno, dobrovoljno otišli, javlja Rojters.

Premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov rekao je da proruske snage kontrolišu sve strateške prilaze poluostrvu i da su blokirale sve ukrajinske vojne baze koje se još nisu predale.


Aksjonov je rekao da se bezbednosnim snagama i policiji priključilo 11.000 pripadnika samoodbrane.

Veruje se da su ako ne svi, onda većina njih Rusi, iako su i ruski predsednik i ministar odbrane demantovali da su uputili snage na Krim, navela je agencija AP.

Aksjonov je, takođe, naveo da je njegova vlada u stalnom kontaktu sa ruskim zvaničnicima.

Krimske vlasti su u nedelju objavile da je većina ukrajinskih jedinica stala na stranu proruskih snaga "bez ijednog ispaljenog metka" i upozorile komandante nekoliko jedinica koje su ostale verne Kijevu da će biti podvrgnuti krivičnoj odgovornosti ukoliko odbiju da se predaju.

 

 

Evropska unija je rano jutros saopštila da se sankcije koje je juče uvela Ukrajini, odnose i na predsednika Viktora Janukoviča, objavivši zvanično imena i ostalih osoba na koje se odnosi ta kaznena mera.

EU je saopštila da sankcioniše 18 osoba, funkcionera bivšeg ukrajinskog režima i da zamrzava sredstva koja su proneverili.

Na listi su, pored Janukoviča, njegovi najbliži saradnici, među njima bivši ministar unutrašnjih poslova, pravde, državni tužilac, šef bezbednosnih službi i Janukovičev sin.

Sankcionisani su još bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov i njegov sin, preneo je AP.

Evropski savet odlučio je juče da uvede sankcije funkcionerima bivšeg ukrajinskog režima, a njihova imena su rano jutros i objavljena u zvaničnom biltenu.

Imena su objavljena uoči današnjeg vanrednog evropskog samita u Briselu posvećenog krizi u Ukrajini. Očekuje se odluka o tome kako će Unija reagovati na sve veće prisustvo ruskih trupa na Krimu.

Dok pojedine zemlje, naročito one sa istoka Evrope smatraju da bi trebalo uvesti sankcije, druge, poput Nemačke, prednost daju pregovorima.


Analitičari ocenjuju da je malo verovatno da bi sastanak u Briselu mogao da iznedri opipljive sankcije Rusiji, kao što su uvođenje zabrane putovanja za visoke ruske zvaničnike ili zamrzavanje njihovih sredstava u Uniji. Pre bi se moglo očekivati da će se razgovarati o evetualnim simboličnim merama - zaustavljanju pregovora o viznoj i trgovinskog liberalizaciji.

Sednicu posvećenu Ukrajini danas će održati i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, i to iza zatvorenih vrata.

U međuvremenu, situacija na Krimu i dalje je napeta. Naoružane osobe prisilile su izaslanika Ujedinjenih nacija Roberta Serija da napusti to područje. Nemira je bilo i u Donjecku, gde su proruski demonstranti ponovo zauzeli zgradu opštine.

 Nazad na vrh

vrati se na prethodnu stranu

Trenutno nema komentara za ovu vest

Arhiva »

Datum:

Iz kategorije: