Veličina teksta   Povećaj veličinu teksta Smanji veličinu teksta

Vesti :: Svet

Putin o Siriji, Snoudenu, Obami... »

05. Septembar. 2013 | 13:47, Izvor : Beta, Komentari: 0 komentari

U intervju agenciji Asošiejted pres predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je o nizu pitanja.

Putin je govorio o mogućoj intervenciji u Siriji, njegovim odnosima sa predsedniokm SAD Barakom Obamom, pravima gejeva u Rusiji i slučaju odbeglog službenika američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvarda Snoudena.

Putin je u zajedničkom intervjuu AP-u i ruskoj državnoj televiziji Kanal 1 odgovarao na pitanje o video snimcima iz Sirije na kojima se navodno prikazuju žrtve napada hemijskim oružjem, za koji je američka vlada optužila sirijsku vladu:

"To su strašne slike. Pitanje je samo ko je to uradio i šta je uradio i ko je za to odgovoran. Ove slike ne odgovaraju na ta pitanja. Postoji mišljenje da su to uradili baš ti pobunjenici koji su povezani sa Al Kaidom i koji se uvek odlikuju izuzetnom brutalnošću".

Putin je upozorio zapadne zemlje da ne preduzimaju jednostranu akciju protiv Sirije, ali nije isključio mogućnost da Moskva podrži rezoluciju UN kojom bi se odobrila upotreba sile ako bi Rusija bila uverena da je za taj napad odgovorna sirijska vlada.

"Ne isključujem to ali želeo bih da vam skrenem pažnju na jedan apsolutno ključni aspekt. U skladu sa medjunarodnim zakonom samo Savet bezbednost UN može da odobri upotrebu sile protiv jedne suverene zemlje. Bilo koji povod ili metod koji bi bio upotrebljen da opravda upotrebu sile protiv nezavisne suverene države je nedopustiv i može se samo tumačiti kao agresija".

O raketnom sistemu S-300:

"Imamo ugovor i isporuci S-300 raketa. Isporučili smo neke od sastavnih delova ali cela isporuka nije završena. Za sada smo je obustavili. Ali ako vidimo da su preduzeti koraci kojima se krše postojeći medjunarodni propisi razmotrićemo kako da delujemo u budućosti, pogotovo što se tiče isporuke tako osetljivog oružja odredjenim delovima sveta".

O odnosima sa Obamom:

"Predsednika Obamu nije izabrao američki narod da bi bio ljubazan prema Rusiji. I vašeg poniznog slugu nije izabrao ruski narod da bude ljubazan prema nekom. Mi radimo, raspravljlamo oko nekih pitanja. I mi smo ljudi. Nekad se jedan od nas razljuti. Ali želeo bih da ponovim jos jednom da globalni zajednički interesi čine dobru osnovu za nalaženje zajedničkog rešenja za naše probleme".

O nemogućnosti SAD da dovede Snoudena pred sud.

"Predstavnici američke specijalne službe - i nadam se da ih ovo neće naljutiti - mogli su da budu profesionalniji, kao i diplomate. Kada su otkrili da on (Snouden) leti ka nama i da leti kao tranzitni putnik bilo je pritisaka sa svih strana - od Amerikanaca, Evropljana - umesto da mu samo dozvole da ode u zemlju u kojoj mogu lako da operišu".

O gej populaciji u Rusiji.

"Uveravam vas da radim sa ovim ljudima, nekad im dodelim državne nagrade ili odlikovanja za dostignuća u raznim oblastima. Imamo apsolutno normalne odnose i ne vidim ništa neobično tu. Kažu da je Petar Ilič Čajkovski bio homeseksualac. I istini za volju ne volimo ga zbog toga, ali bio je veliki muzičar i svi volimo njegovu muziku, pa šta?".

O pretnji terorizmom na zimskoj Olimpijadi u Sočiju u februaru:

"Teroristi su uvek nekom pretnja. Ako se uplašimo od njih znači da su pobedili. Ali ovo ne znači da možemo olako da se ponašamo prema toj pretnji. Moramo da učinimo sve da zaustavimo te pretnje i da ne pružimo teroristima ni jednu šansu da pokažu brutalnost i mržnju prema čovečanstvu".

O aktivisti protiv korupcije i opozicionom kandidatu za gradonačelnika Moskve Alekseju Navalnom, koji je optužen za proneveru, po, kako se smatra, politički motivisanim optužbama.

"Ovaj gospodin se zalaže za vrlo pomodnu temu borbe protiv korupcije i ponavljam da bi se borili protiv korupcije morate da budete sami kristalno jasni, ali ovde postoje problemi i u tom smislu nažalost imam sumnje da jo ovo samo način da se pridobiju glasovi a ne prava želja da se reši problem", rekao je.

O vernosti ruske elite:

"Ali treba da budemo svesni činjenice da kada dodje do revolucionarnih promena, a ne evulicionih promena, stvari mogu da postanu još gore. Inteligencija treba da bude toga svesna i da spreči društvo od bilo kakvih radikalnih koraka ili revolucija. Imali smo dosta toga Videli smo toliko revolucija i ratova. Potrebne su nam decenije mira i skladnog razvoja".  Nazad na vrh

vrati se na prethodnu stranu

Trenutno nema komentara za ovu vest

Arhiva »

Datum:

Iz kategorije: