Veličina teksta   Povećaj veličinu teksta Smanji veličinu teksta

Vesti :: Društvo

Usvojen predlog zakona o katastraskoj legalizaciji »

05. Februar. 2013 | 12:27, Izvor : Beta, Komentari: 1 komentari

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o katastarskoj legalizaciji i uputila ga Skupštini na usvajanje po hitnom postupku, rečeno je danas agenciji Beta u vladi.

Primena tog zakona trebalo bi da omogući upis prava svojine na bespravno sagrađenih oko 1,3 miliona objekata. Očekuje se da će upis u katastar objekta koji su građeni samo za lične potrebe početi u martu i biti završen do kraja 2014. godine.

Prema predlogu zakona koji je vlada juče usvojila, nisu predviđeni nikakvi troškovi i naknade za upis objekata, a građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od ranije, što iznosi oko 10.000 dinara.

Legalizacija se odnosi na porodične kuće, stanove i delove u sambeno-poslovnim zgradama, vikendice, ekonomske i pomoćne objekte i objekte u kojima se obavlja zanatska delatnost, sagrađene do 11. septembra 2009. godine, kada je stupio na snagu Zakon o planiranju i izgradnji. Vlasnici tih objekta koji nisu podneli zahtev za legalizaciju, imaće rok od godinu dana da to učine.

U Srbiji ima oko 1,3 miliona neupisanih objekata, a zahtev za legalizaciju po sada važećem Zakonu o planiranju i izgradnji podnelo je oko 700.000 vlasnika. (Kraj) vuk/darNazad na vrh

vrati se na prethodnu stranu

Tima:
Molim vas, vi ste gradsksa televizija. Raspitajte se malo. Ovo nije nikakva legalizacija ve samo upis tj. Evidentiranje u katastru sa razlikom sto ce sad upisivati kao pravo svojine, a ne pravo koriscenja.

Arhiva »

Datum:

Iz kategorije: