Veličina teksta   Povećaj veličinu teksta Smanji veličinu teksta

Vesti :: Beograd

Novom mostu na Adi i zvanično predloženo ime »

20. Novembar -> 22. Novembar. 2011. | 09:54, Izvor : Studio B, Komentari: 3 komentari

Gradska Komisija za imenovanje ulica i trgova odluku o nazivu mosta donela je na osnovu predloga građana, među kojima po brojnosti prednjači "Most na Adi".

Takav predlog je i prosleđen, ali imajući u vidu da je prema tumačenju lingvista nepravilan, i da je jedino moguće i najpribližnije rešenje „Most preko Ade",  konačnu odluku o tome doneće nadležno ministarstvo.

Od oko trinaest hiljada predloga za naziv novog mosta na špicu Ade Ciganlije, koji su zvanično pristigli na adresu Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica ili su ih građani predlagali u avgustu kada je most bio otvoren za pešake, najviše predloga dobio je naziv „Most na Adi", čak 3.341.

Takav predlog je i prosleđen nadležnom ministarstvu, ali s obzirom da je prema tumačenju lingvista nepravilan, a da je njihov najpribližniji i ujedno gramatički ispravan predlog „Most preko Ade", konačnu odluku o tome doneće ova republička institucija, pojašnjava za Beoinfo Slobodan Stanimirović, predsednik gradske komisije.

- Želeli smo da ispoštujemo volju građana i da ne bude slučaj kao ranije s nekim drugim mostovima, da imaju jedno ime, a da ih građani zovu na drugačiji način. Oko 200 udruženja i pojedinaca zvanično je na adresu komisije uputilo pismeni predlog, a ostali predlozi prikupljeni su u avgustu, kada je na dva dana most bio otvoren za javnu posetu. „Most na Adi" imao je ubedljivo najviše predlagača, a iza njega je „Harfa" sa 1.038, „Most patrijarha Pavla" sa 813, „Most Zorana Đinđića" 611, „Žirafa" 382 i „Lepeza" 379. Bilo je i brojnih drugih predloga, poput „Most Milutina Milankovića", „Andrićev most", „Most mladosti", „Teslin most", „Pilon", „Most ljubavi", „Most Evrope", „Most Svetog Nikole", „Lepotan", „Vrata naroda" i drugo - kazao je Stanimirović.

On je objasnio da komisija uvek konsultuje jezičke stručnjake, što je urađeno i ovaj put.

- Rečeno nam je da je „Most na Adi" nepravilan naziv, a da je jedino moguće i najpribližnije rešenje „Most preko Ade". Kako odluči ministarstvo, takav će predlog i biti prosleđen na usvajanje. Najvažnije nam je da bude ispoštovana želja Beograđana da se most zove onako kako je najveći broj njih glasao - rekao je Stanimirović.

Predlog za naziv novog mosta upućuje se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu na saglasnost, posle čega će se naći na dnevnom redu Skupštine grada Beograda. O zvaničnom nazivu novog mosta odlučiće odbornici Skupštine grada.Nazad na vrh

vrati se na prethodnu stranu

Sasa M.:
U opste me ne ineresuje kako ce se zvati most, vazna mi je njegova funkcionalnost i da se rasterete guzve u Beogradu, a da li je most, Perin, Zikin, Radojkin, Miletov... most je Beogradski i pripada ovom gradu. I neka se gradi i dalje. A da li ce ga graditi DS, DSS, LDP, SNS, Kinezi, Amerikanci, Dominikanci, samo neka se poboljsaju uslovi svima nama ne samo u Beogradu. E kad to shvatimo kao sto su shvatili mnogi pre nas onda ce nam biti bolje. Treba koristiti svakog i svaku priliku! Jedan zivot imamo i treba kvalitetno da ga zivimo i prozivimo!
deki:
most Patrijarha Pavla
sole:
Može most da dobije ime koje god hoće ovi na vlasti , ali narod će ga zvati "Most na Adi". takvih primera ima puno po Beogradu.

Arhiva »

Datum:

Iz kategorije: