Veličina teksta   Povećaj veličinu teksta Smanji veličinu teksta

Vesti :: Beograd

Plaćanje pola dnevne cene samo kod opravdanog odsustva deteta »

11. Oktobar. 2010 | (13:34 -> 13:36), Izvor : Beta, Komentari: 4 komentari

Skupština Beograda donela izmene i dopune Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u vrtićima,

Skupština Beograda donela je izmene i dopune Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u vrtićima, po kojim će od sada roditelji plaćati pola dnevne cene samo u slučaju opravdanog odsustva deteta.   

U Pravilniku na sajtu Skupštine grada se navodi da će se opravdano odsustvo deteta računati ukoliko roditelj donese potvrdu izabranog lekara ili kopiju rešenja o godišnjem odmoru rodtelja.   

Sekretarka za dečiju zaštitu LJiljana Jovčić rekla je, da se kao opravdano odsustvo računaju i državni i verski praznici, kao i nepredviđene situacije u porodici, ali da roditelji o tome moraju da podnesu pismenu izjavu.   

Prema njenim rečima, ukoliko dete koje pohađa neku od predškolskih ustanova u Beogradu, izostane iz vrtića zbog odlaska na odmor sa babom i dedom, ili nekim drugim članovima porodice, roditelji će morati o tome da daju pismenu izjavu.   

"Roditelji će, ukoliko žele da plaćaju pola dnevne cene, morati da dokumentuju i opravdaju svaki izostanak deteta iz vrtića, jer je analizom prisustva dece u predškolskim ustanovama uočeno da određeni broj rodtelja upisuje decu u vrtiće iako za to nemaju stavrne potrebe, decu dovode jednom ili dva puta mesečno i na taj način onemogućavaju upis druge dece", rekla je ona.   Roditelji su do sada za dane odsustva deteta plaćali samo režijske troškove u iznosu od 50 odsto dnevne cene, a nova uredba je počela da se primenjuje od 1. oktobra 2010. godine.   

Novina je i to da roditelji više neće morati dva puta godišnje da podnose zahtev za regresiranje kao do sada, već će to činiti jednom godišnje, za period od 1. oktobra do 30. septembra naredne godine.   

Prema Pravilniku, ako u toku ostvarivanja prava na regresiranje troškova za koje je doneto rešenje, nastanu promene, rešenje će biti promenjeno na osnovu prijavljene promene, a izmenama je predviđeno i šest kategorija sa procentima učešća roditelja, umesto dosadašnjih deset.Nazad na vrh

vrati se na prethodnu stranu

Vladan Colovic:
Razlog zbog koga uvode ovu meru je pogodjen. Problem stvarno postoji, a da li ce ga ova mera resiti - vreme ce pokazati. U svakom slucaju, podrzavam svaki, pa cak i neuspesan pokusaj.
igniss:
Svi razmišljaju samo kako da nam još dublje zavuku ruku u plitke džepove! Supruga i ja smo prosvetni radnici. Zimski raspust nije zvanično godišnji odmor, a mi ćemo morati dane koje želimo da provedemo sa svojim detetom morati da plaćamo vrtiću po punoj ceni. Ljudi, dosta nameta, neće vam ovo na dobro izaći!
Rade:
Jos jedna genijalna ideja gradskog sekretara Ljiljane Jovicic i njen stari moto: Zasto da olaksavamo kad mozemo da otezavamo. Sramota. Dosta je bilo sa glupim propisima, sredite vrtice, poboljsajte uslove za rad, deca sa alergijama dobijaju za rucak keks i caj a placaju punu cenu. Ocemu vi nama ovde pricate. SRAM VAS BILO.
Ђорђе:
Ово и није тако лоша идеја само да видимо да ли постоји некакав образац како да напишемо изјаву за изостнак детета или да то пак буде у слободној форми !!!

Arhiva »

Datum:

Iz kategorije: