Veličina teksta   Povećaj veličinu teksta Smanji veličinu teksta

Vesti :: Region

Dodik ubedljivo pobedio na izborima za predsednika RS »

04. Oktobar. 2010 | (10:39 -> 11:08), Izvor : Beta, Komentari: 0 komentari

Kandidat vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata i aktuleni premijer Republike Srpske Milorad Dodik izabran je za novog predsednika RS

Kandidat vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata  i aktuleni premijer Republike Srpske Milorad Dodik izabran je za novog predsednika RS, nakon što je na nedeljnim izborima pobedio svog protivkandidata iz opozicione koalicije "Zajedno za Srpsku" Ognjena Tadića.   

Prema preliminarnim rezultatima koje je jutros objavila Centralna izbirna komisija (CIK), od ukupno prebrojanih 73,27 glasova Dodik je osvojio 53,13, a Tadić 37,12 odsto glasova.   

Dodik je poručio da će se kao budući predsednik RS truditi da obezbedi stabilnost i jedinstvo RS na svim važnim pitanjima koja se tiču njene budućnosti i statusa, dodajući da će njegova stranka i u budućnosti delovati u skladu sa svojom devizom - "RS zauvek, a BiH dok mora".   "BiH teško može da bude država u onom smislu kako je projektuju stranci, ona može da bude izvorna dejtonska država", poručio je on. 

Prema podacima CIK-a, Dodikov SNSD pobedio je i na ostalim izbornim nivoima - za parlament RS i parlament BiH, dok kandidat ove stranke za srpskog člana Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i dalje ima prednost od dva procenta nad kandidatom opozicione koalicije Mladenom Ivanićem.   

Prema najnovijim podacima CIK-a, posle prebrojanih 77 odsto glasova, Radmanović je osvojio 49,75 odsto glasova, a Ivanić 47,12 odsto glasova.   

Ivanićeva Partija demokratskog progresa (PDP) uputila je prigovor CIK-u zbog velikog broja nevažećih glasačkih listića za ovaj izborni nivo, navodeći da 10 odsto nevažećih glasačkih listića ukazuje na izbornu krađu.   

Izborni rezultati potvrdili su da SNSD ostaje najjaca stranka u RS i da je Srpska demokratska stranka (SDS) i dalje najjača opoziciona partija.   

Sudeći prema preliminarnim rezultatima CIK-a, poslaničke mandate u Narodnoj skupštini RS imaće SNSD, SDS, PDP, Demokratski narodni savez, Socijalistička partija RS, Demokratska partija, Srpska radikalna stranka RS, Stranka demokratske akcije i Socijaldemokratska partija BiH.   

Realno je da poslaničke mandate osvoje i radikali i Narodna demokratska stranka.Nazad na vrh

vrati se na prethodnu stranu

Trenutno nema komentara za ovu vest

Arhiva »

Datum:

Iz kategorije: