Veličina teksta   Povećaj veličinu teksta Smanji veličinu teksta

Vesti :: Ekonomija

Duvanska industrija Vranje najavljuje poskupljenje cigareta »

28. Maj. 2009 | 17:22, Izvor : Beta, Komentari: 0 komentari

Duvanska industrija Vranje, koja posluje u sastavu BAT-a (British American Tobacco), najavila je da bi najkasnije početkom avgusta trebalo da poveća cenu svojih cigareta, zbog izmena Zakona o akcizama.

U DIV-u se vrše interne analize koliko bi poskupljenja trebalo da iznosi, a trenutne procene su kreću od pet do 10 dinara po paklici, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu direktor BAT-a za korporativno regulatorne poslove jugoistočne Evrope Srđan Lazović. Lazović je najavio i da bi za nekoliko nedelja DIV trebalo da objavi broj viška zaposlenih, ali nije mogao da precizira koliko bi radnika moglo da ode iz fabrike zbog najavljene reorganizacije. Prema njegovim rečima, reorganizacija fabrike u Vranju, koja zapošljava oko 380 radnika, je nužna jer je DIV trenutno po broju zaposlenih "predimenzioniran".

Lazović je kazao BAT želi da fabrika u Vranju ima sigurnu budućnost i nastavi dalji rad, odnosno da bude optimalna i konkurentna i na domaćem tržištu i u regionu.

On je istakao da se reorganizacija radi u dogovoru sa radnicima i sindikatima, dodavši da je sve transparentno, a da će paketi za ljude koji budu napuštali fabriku biti u skladu sa zakonom.

Proizvodni kapacitet DIV-a će ostati sedam milijardi cigareta godišnje, kazao je on i istakao da će se investicije nastaviti. Lazović je potvrdio da je 50 miliona evra, koje je trebalo da budu investirani u Srbiju od 2009. do 2013. godine, na takozvanom čekanju i da će ulaganje tih sredstava zavisiti od regulatornih rešenja i mogućnosti izvoza.

On je kazao da je dosadašnje poslovanje DIV-a otežavalo i to što je zakonska regulativa u okruženju bila protekcionistička, a to je umanjivalo mogućnost izvoza cigareta.

Lazović je kazao da je u DIV, od početka privatizacije uloženo oko 114 miliona evra, što je oko 30 miliona više od obaveze koju je BAT imao prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora.Nazad na vrh

vrati se na prethodnu stranu

Trenutno nema komentara za ovu vest

Arhiva »

Datum:

Iz kategorije: