Veličina teksta   Povećaj veličinu teksta Smanji veličinu teksta

Teme :: Drustvo

Tablete za koncentraciju »

06. Oktobar. 2009, Autor : Vesna Vojvodić, Komentari: 0 komentari

Za vreme ispitnih rokova studenti se na razne načine dovijaju da održe pažnju i budnost tokom učenja, koristeći razne vrste energetskih napitaka, kao doping.

Do nedavno, dobra crna kafa, bila je dovoljna za postizanje budnosti i bolju koncetraciju. Medjutim, današnjim studentima to nije dovoljno pa za dobre ispitne rezultate sve više koriste i tablete za bolje pamćenje.

Mada studenti nerado govore o tome, u razgovoru za radio Studio B, akademci sa Filološkog fakulteta i Fakulteta dramskih umetnosti kažu da od ovih preparata najčešće koriste, memo aktiv i akuti fosfor.

Uzimaju ih par dana pre ispita, kada su već umorni i kada im je slaba koncentracija, kako bi imali osećaj čiste glave i bržeg pamćenja. Njihova iskustva govore da sa ovim preparatima brže i lakše spremaju ispite, mada ima i onih koji veruju da je to ipak psihološki efekat. Nije dovoljno da popiješ čarobnu pilulu i položiš ispit, nego i da dobro zagreješ stolicu uz knjigu, kažu studenti.

Ovi proizvodi su uglavnom na bazi bilja, kao što su ginko, arktička ruža, amino kiseline i nisu štetne po zdravlje, ako se uzimaju u propisanim količinama, kažu apotekari.

"U uputstvu za upotrebu ovih stimulativnih sredstava ,stoji da poboljšavaju koncentraciju, povećavaju energiju tokom ativnosti, utiču na budnost, pamćenje i mišljenje. Ipak u nekim slučajevima mogu da izazovu i neželjene efekte", upozorava apotekarka, Katarina Krvavac iz apoteke BIORITAM.

Tako preparat memo aktiv ne treba uzimati uveče pre spavanaja jer može da izazove poremećaje sna. Pošto se tablete za koncentraciju ne izdaju na lekarski recept, već se kupuju na svoju ruku, apotekarka Katarina Krvavac, savetuje da se prilikom kupovine treba posavetovati sa lekarom ili farmaceutom.

Cena ovih tableta se kreće u zavisnosti od proizvodjača, od 150. do 1000. dinara.

Sručnjaci medjutim tvrde da se uz njihovu pomoć može postići samo psihološki efekat. Kada neko očekuje da te tablete deluju, on ubedi sebe i veruje da je to efikasno.

Šta reći , osim da je to još jedna moda 21. veka. Mnogo važnije od stimulativnih sredstava su jaka motivacija i tehnika učenja.Nazad na vrh

Trenutno nema komentara za ovu temu

vesti :: arhiva »

Datum:

Iz kategorije: