Veličina teksta   Povećaj veličinu teksta Smanji veličinu teksta

Teme ::

ZLATIBORSKA PRŠUTIJADA »

15. Januar. 2008, Autor : Marija Bošković, Komentari: 0 komentari

Za ljubitelje suhomesnatih proizvoda pravo odredište je selo Mačkat na Zlatiboru

Za ljubitelje suhomesnatih proizvoda prava destinacija je selo Mačkat na Zlatiboru, koje je poznato po daleko čuvenoj pršutijadi. Svojevrsni festival zlatiborskih delikatesa trajao je tri dana, od 11. do 13. januara, a svi posetioci, osim u mesu, mogli su da uživaju i u zvucima trube i kuvanoj rakiji. Proizvodnja tradicionalnih suhomesnatih proizvoda na Zlatiboru najčešće je porodično zanimanje. Recepture se prenose sa generacije na generaciju, iskustva i znanja sa oca na sina, a rezultat je dobro poznat kvalitet zlatiborske pršute, pečenice, duvan čvaraka ili slaninine. Da se ne bi olenjili, Zlatiborci se svake godine takmiče u kvalitetu proizvoda, a apsolutni pobednik ovogodišnje pršutijade je Milija Brković, sa osvojenih 5 velikih zlatnih medalja. „Mi se proizvodnjom ove pršute bavimo četrdesetak godina i to radimo na tradicionalan način, isključivo seljačkog tipa. Sa područja Zlatibora, Bog je podario dobru klimu, mi uložimo rad i dobru robu i to je to“, kaže Milija Brković. Specijalnost Zlatiboraca nije samo izvrstan kvalitet, već i želja da se naprave što veće i duže pršute. Užička goveđa pršuta Dragana Kurčubića, jednog od proizvođača, dugačka je 3m i 10cm, teška 29 kg, a vo, od kojeg je napravljena, bio je težak 1350 kg. Na pitanje kako je uspeo da napravi toliku pršutu, Dragan odgovara: “Pa mi smo Zlatiborci specifični ljudi, malo to istegnemo, malo zategnemo i napravimo.“ Za pršutijadu u Mačkatu Zlatiborci se pripremaju cele godine jer je to, kako kažu, prilika da dobro prodaju ali i da svima pokažu kakve proizvode imaju. Otvarajući pršutijadu, ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević poručio je da su zlatiborski proizvodi veliko bogatstvo i da Srbija od toga treba da napravi brend. Zato će Vlada i ministarstvo i ove godine nastaviti da daju podsticajna sredstva u poljoprivredi, naročito u stočarstvu, kaže Milosavljević i najavljuje podršku od 70 evra za svako umatičeno grlo. „Sve što radimo ima jedan veliki i uzvišeni cilj - da obnovimo srpsko selo da dignemo proizvodnju i da hrana postane najznačajniji izvozni artikal iz Srbije, kaže ministar Milosavljević. Inače, dok traje pršutijada, zlatiborske proizvode možete kupiti po znatno povoljnijim cenama. Dok se u Mačkatu pršuta prodaje za 1000 dinara po kilogramu, pečenica za 900, a slanina za 400 do 600 dinara, za iste proizvode u Beogradu morate izdvojiti dvostruko više, odnosno oko 2000 dinara za pršutu i pečenicu i čak do 1 500 za slaninu.

Nazad na vrh

Trenutno nema komentara za ovu temu

vesti :: arhiva »

Datum:

Iz kategorije:

android aplikacija Studija B Beogradski JAZZ FESTIVAL